• Home   /  
  • Archive by category "1"

Best Essay Topics For Competitive Exams For Civil Engineering

This set of Basic Civil Engineering Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Equipments Used in Levelling”.

1. How many chief types of levels are used in levelling?
a) 6
b) 3
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 4 chief types of levels used. They are Dumpy level, Wye Level, Reversible level and Tilting level.

2. A levelling staff is used to establish:
a) Horizontal line of sight
b) Vertical line of sight
c) Location of points
d) Distance of points
View Answer

Answer: a
Explanation: A levelling staff is straight rectangular rod, with graduations, zero starting from foot of staff. It is placed at the required point and horizontal line of sight from a level is made.

3. Dumpy level was originally designed by:
a) Fennel
b) Heerbrugg
c) Stanley
d) Gravatt
View Answer

Answer: d
Explanation: Gravatt designed the Dumpy level; which consists of a telescope secured in two collars fixed by adjusting screws.

4. How many categories of levelling staff are there?
a) 4
b) 2
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 2 categories – self reading staff and target staff. Self-reading staff can be directly read from the instrument through telescope. Target staff consists of moving target against which reading is to be taken.

5. Which of the below is used to make line of sight horizontally in a level?
a) Foot screws
b) Levelling head
c) Telescope
d) Tangent screws
View Answer

Answer: a
Explanation: There is a tube and bubble is enclosed in it. Using 3 foot screws, the bubble is centralised. Once it is stable, the level is said to have maintained a horizontal line of sight.

6. A digital level reads a:
a) Target staff
b) Barcoded staff
c) Digital staff
d) Telescopic staff
View Answer

Answer: b
Explanation: Digital level is an electronic level. It is set up on a tripod and it reads a barcoded staff. All the details are fed into the memory of level and can be retrieved on a computer.

7. Which of the below cannot be used to measure vertical heights?
a) Self level
b) Aneroid barometer
c) Transit
d) Hypsometer
View Answer

Answer: c
Explanation: Vertical measurement can be approximately taken using barometer and hypsometer. These determine pressure difference at 2 elevations and results can be concluded from these.

8. How many types of self-reading staff are available?
a) 5
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 3 types of self-reading staff. They are solid, folding and telescopic staff.

9. Which of the below is not common in all levelling equipments?
a) Telescope
b) Level vials
c) Level rods
d) Tilting screws
View Answer

Answer: d
Explanation: Tilting screw is found only in the tilting level. Using this, one can tilt the telescope to the required angle, keeping the vertical axis.

10. Level vials can be of ____________ types.
a) 4
b) 3
c) 5
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: Level vials contain a bubble, which is to be centralised to obtain horizontal line of sight. It may be of bulls-eye type (circular shaped) or vial type (tube shaped).

11. Abney level is a type of hand level.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hand level is a hand held instrument. Abney level is one of these. It includes a clinometer to measure vertical angles.

12. For accurate levelling __________ is attached inside telescope in an automatic level.
a) Alinometer
b) Compensator
c) Cross hairs
d) Double lens
View Answer

Answer: b
Explanation: Compensator is also called stabilizer. It consists of 2 fixed prisms and it creates an optical path between eye piece and objective. It results in exact positioning of line of sight due to gravity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.
To practice all areas of Basic Civil Engineering for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

One of the most competitive and prestigious exams, civil services, is conducted by the Union Public Service Commission (UPSC), India's major regulating body. UPSC also conducts a number of competitive exams to fill-in various civil service vacancies for the government of India.The UPSC con

One of the most competitive and prestigious exams, civil services, is conducted by the Union Public Service Commission (UPSC), India's major regulating body. UPSC also conducts a number of competitive exams to fill-in various civil service vacancies for the government of India.

The UPSC conducts the Civil Services Examination (CSE), popularly known as IAS (Indian Administrative Service) exam, in two phases namely- UPSC Prelims and UPSC Mains. The prelims exam comprises objective-type questions, while the questions asked in mains need descriptive and essay-type answering.

If you are planning to appear for the UPSC 2016 exam, you need to get acquainted with the factors mentioned below:

The exam dates

The exam dates are subject to change as per the UPSC guidelines. So, an aspirant is required to keep an eye on the new dates released by the commission on the official website.

Why IAS?/PI quotient

Before stepping into the preparation of one of the most competitive exams in the nation, an aspirant must get his/her PI (personal interview) quotient scoped-out . During personality test, a candidate's candidature would be measured against his/her performance. Once he/she gets the PI quotient evaluated, the candidate would have a clearer mindset throughout the preparation.

The subsets of IAS

IPS, IRS, IFS fall under the aegis of the IAS exam and the cutoff to get recruited in the services mentioned above is decided after the conduction of the exam. A good understanding of the target is what will streamline the preparation and to keep the focused better.

  • IPS Indian Police Service
  • IRS Indian Revenue Service
  • IFS Indian Foreign Service

How do you think you can contribute?

Before one starts with the preparation, he must prove his caliber and ask himself what changes can he bring about as an IAS officer. A candidate's plan need not to be monumental but should be cogent enough to set him apart from the other aspirants. Apparent answers to such questions will give a candidate an edge over all the other applicants in the interview session.

Preparation technique:

It is not an exaggerated fact that IAS is the nation's toughest competitive exam and calls for intensive practice and preparation.There is no definite answer to the most commonly asked questions, such as how many hours an IAS aspirant need to put in every day? It will differ from person to person so let us look at it from a general perspective.

Time required:

Experts believe that aggressive preparation for 10 to 12 months is a must. Four out of every 10 Indians (21-32 years) aspire to become an IAS officer and competition is so intense that only 5 percent of that massive number gets through. An aspirant must map-out an effective strategy and decide ideal number of hours required to implement that strategy.

An aspirant should also understand that preparation for civil services examination calls for qualitative and not quantitative preparation. It is about completion of your short term target. Ideally you should target two subjects every day. Most of the top rankers have started preparing for the exams right from their school days, as most of the questions are asked mostly from Class 6 to 12 standard books. So preparing notes and devoting 10 to 12 hours before a year of exam is believed to be sufficient.

Outline the syllabus and design your preparation

If you have studied biology, you would definitely be familiar with a word "catabolism". It is a process in which original components are broken down into their by-products. You can do the same with your IAS syllabus. Find out the topics you are good at and the topics you would need help in. Do it for all the subjects and work upon them.

Objectifying the syllabus

Most of the IAS aspirants get discouraged seeing the bulk of IAS syllabus. No doubt the syllabus is huge, but if you divide the subjects into manageable chunks, then impossible looking tasks will become easier for you.

Enjoy your preparation

Unarguably, UPSC preparation is a lengthy process. But the moment you start enjoying your preparation, all the unwarranted stress and anxiety associated with the preparation will vanish. Civil services examination aspirants tend to give up their hobbies, but pursuing your hobbies side by side will make your preparation more fun.

With inputs from Mr. AK Mishra (Founder and Managing Director, Chanakya IAS Academy)

Read: CBSE UGC NET July 2016: Tips to crack the exam

More more tips and tricks on various competitive examinations, click here 

One thought on “Best Essay Topics For Competitive Exams For Civil Engineering

Leave a comment

L'indirizzo email non verrà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *